ההיארעות העולמית המוערכת של סרטן צוואר הרחם היא חצי מיליון מקרים בשנה וטיפול כירורגי הוא הגישה המרכזית למצב זה. במחקר עוקבה שנערך בפורטלזה, ברזיל, מטרת החוקרים היתה לבחון את ההשפעה של כריתת רחם עקב סרטן צוואר הרחם (CC) על תסמיני השתן, התפקוד המיני ואיכות החיים הכוללת של החולות.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, החוקרים ביקשו להשוות את ההשפעות של טיפול כירורגי בסרטן צוואר הרחם כנגד מחלות גינקולוגיות שפירות על תסמינים במערכת השתן, התפקוד המיני ואיכות החיים של החולות.
החוקרים איתרו 71 נשים וחילקו אותן לשתי קבוצות: 31 מאובחנות עם סרטן צוואר הרחם (G-CCU) ו-40 עם מצבים גינקולוגיים שפירים (G-PB). הערכות תפקוד מיני בוצעה באמצעות שאלון FSFI, איכות חיים באמצעות שאלון SF-36 ותסמינים בדרכי השתן באמצעות שאלון KHQ. הערכות אלו נמדדו בנקודת הבסיס (T0), לאחר חודש אחד מהניתוח (T1) ולאחר ארבעה חודשים מהניתוח (T2).
מתוצאות המחקר עולה כי בתחילת המחקר שתי הקבוצות הציגו תסמינים דומים בדרכי השתן (p value > 0.05). אמנם, בחודש אחד לאחר הניתוח, התסמינים בדרכי השתן הוכפלו בקבוצת סרטן צוואר הרחם אך נותרו ללא שינוי לאחר ארבעה חודשים מהניתוח (p=0.012), בעוד שבקבוצת המחלות השפירות לא נצפה שינוי לאורך כל הדרך.
בתחילה, לקבוצה עם המצבים הגינקולוגיים השפירים היה סיכון גבוה יותר להפרעות בתפקוד המיני (82.5% לעומת 54.8%, p = 0.011), אך קבוצת סרטן צוואר הרחם חוותה עלייה בסיכון זה לאחר ארבעה חודשים מהניתוח. תוצאות איכות החיים היו גרועות יותר בקבוצת סרטן צוואר הרחם במדדים כלליים וספציפיים כאחד.
החוקרים סיכמו כי כריתת רחם במקרים של סרטן צוואר הרחם מובילה לשכיחות גבוהה יותר של תסמינים בדרכי השתן, לסיכון מוגבר להפרעות בתפקוד המיני ולציוני איכות חיים ירודים יותר, מה שמדגיש את ההשפעה העמוקה של סרטן צוואר הרחם והטיפול בו על חייהן של נשים לאחר הניתוח.
מקור:
תגובות אחרונות