קיימים חילוקי דעות לגבי היכולת של רדיותרפיה לגידולי ראש צוואר לגרום לנמק במוך השן. מכיוון שכך, יש צורך בסקירה של מחקרים קליניים לצורך יישוב הסוגייה. בסקירה שיטתית אשר פורסמה בכתב-העת 'International Endodontic Journal', מטרת החוקרים הייתה להעריך את העדויות על רדיותרפיה לגידולים ראש צוואר ומצב מוך השן לאחר מכן.
עוד בעניין דומה
החוקרים ערכו חיפוש שיטתי על מאמרים אשר פורסמו במסדי הנתונים MEDLINE/PubMed, Cochrane Library, Web of Science, Scopus, EMBASE ו-Open Grey עד לנובמבר 2021. קריטריוני ההכללה התבססו על אסטרטגיית PICOS, כדלקמן: (P) חיות השיניים בקרב מטופלים בוגרים עם סרטן בחלל הפה ו/או בחלל הלוע התחתון (Oropharynx); (I) רדיותרפיה; (C) קבוצת ביקורת או ערכים של אותה השן טרום הרדיותרפיה (ערכי בסיס); (O) מצב המוך לאחר רדיותרפיה; (S) מחקרים קליניים. החוקרים השתמשו ב-Cochrane Risk Of Bias In Non-randomised Studies - of Interventionsי(ROBINS-I) לצורך הערכת איכות המחקרים שנכללו. בנוסף, נערכו מטה-אנליזות באמצעות אפקטים מקריים וקבועים. איכות הראיות הכוללת הוערכה באמצעות ה-Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluationי(GRADE).
שישה מחקרים נכללו לצורך אנליזה איכותנית. מתוכם, 5 דורגו כבעלי סיכון גבוה להטיה, ואחד מהם כבעל סיכון הטיה בינוני. ארבעה מחקרים דיווחו על שינוי בתגובתיות המוך למבחן תרמי קר לאחר התחלת הרדיותרפיה. מטה-אנליזות נערכו באמצעות שלושה מחקרים שנכללו. כולם נכללו במטה-אנליזה לערכי תגובתיות המוך למבחן רגישות לקור מיד לאחר התחלה הטיפול עם רדיותרפיה (סיכון יחסי: 0.00 [CI: 0.00, 0.02], P < 0.00001; I2 = 0%)); ושניים נכללו במטה-אנליזה לערכי תגובתיות המוך במבחן רגישות לקור 4-5 חודשים לאחר רדיותרפיה (סיכון יחסי: 0.01 [CI: 0.00. 0.06], P < 0.00001; I2 = 0%). שני מחקרים דיווחו על קריאות גבוהות יותר של תגובתיות המוך במבחן החשמלי לאחר התחלת הרדיותרפיה (ממוצע הפרש: 11.46- [13.09-, 9.84-], P < 0.00001; I2 = 68%), בכל התקופות אשר נבדקו. שני מחקרים הדגימו ירידה בריווי החמצן (SpO2 ) במוך השן לאחר הרדיותרפיה ועלייה 4-6 חודשים לאחר התחלת הטיפול. מחקר אחר הדגים רווית חמצן תקינה במוך השן 4 עד 6 שנים לאחר הטיפול. אנליזת GRADE הציגה ודאות בינונית של הראיות.
החוקרים מציינים כי סקירתם אששה את הטענה שרדיותרפיה לגידולי ראש צוואר מובילה לשינויים מובהקים בתגובות מוך השן. עם זאת, לא נראה כי הטיפולים מובילים לנמק המוך. ישנן הגבלות מובהקות בכל הנוגע לשליטה על גורמים מערפלים, דירוג ההתערבויות ומדידות התוצאים. כיוון שכך, קיים צורך במחקרים בעלי תכנון איכותי בנושא זה.
לסיכום, סקירה שיטתית זו הדגימה כי טיפול בגידולי ראש צוואר עם רדיותרפיה מוביל לשינויים מובהקים בתגובות מוך השן, לפי ראיות בעלות איכות בינונית. שינויים אלו בתגובתיות אינם יכולים לקבוע באופן מדויק את מצב מוך השן.
מקור:
תגובות אחרונות